2013. április 23., kedd

Kamaszkor, valamint te!


Kamaszkor, valamint te!

Az ember élete során számos sorsfordító eseményen megy keresztül, számos változást él át.A serdülőkori válság tipikusan normális, fejlődési krízis, amikor az élet más szakaszaihoz viszonyítva gyorsabban jelennek meg lényeges, a fejlődéssel törvényszerűen jelentkező változások.


A kamaszkor – a „normális” kamaszkor is – krízis állapot.  Krízis abban az értelemben, hogy felbomlik a gyermekkor egyensúlya, és hosszú éveken keresztül alakul, készülődik az új egyensúly, amely a felnőtt életét jellemzi. Ez az átmenet fájdalmas, mint majdnem minden változás. Krízis azért is, mert középkorú szüleid vannak – szüleidnek meg kamaszkorú gyermekük. Mind a két kort a változás korának is szokták nevezni. E kettő találkozása és együttélése önmagában is hordozza a feszültségek lehetőségeit. 

Minden válságban valami kérdésessé válik, és valami „eldől”. A serdülőkor válságában is valami kérdésessé vált, és valaminek el kell dőlnie. Serdülőkori fejlődésed során „feladatokat” kell megoldanod. Ki kell szakadnod a gyermekkor függéséből, és meg kell tanulnod felnőtt ember módjára önállóan élni. 
Fejlődés-lélektani szempontból ez egy viharos periódus, amely nagyban függ a felnőttek viszonyulásától. Te, aki kamasz vagy, átéled ennek a kornak a csodáit és mélységeit, de az, hogy milyen zökkenőkkel, milyen fájdalmakkal, milyen érzésekkel teszed mindezt, függ a környezetedben élő felnőttek reakciójától, tűrőképességétől, rugalmasságától, humorérzékétől, megértésétől, segítő szándékától.

 A serdülés konfliktusinak egyik forrása, hogy ellentmondás van a Te igényeid, szükségleteid és a társadalmi helyzeted között. Biológiailag érett, értelmi és fizikai erődnek teljes birtokában vagy – de nincs önálló egzisztenciád, még tanulsz, és a szüleid tartanak el, így tőlük függsz. A felnőtté válás útján, „amikor ki kell szakadni a gyermekkor sokszor kínzó, mégis édes függőségéből”, és meg kell tanulni felnőtt ember módjára önálló életet élni, sok feladatot kell megoldanod. 


Nincsenek megjegyzések: